Sparkable Bolt
Voorheen Gerrits Logo Gerrits e-commerce & MDL Logo MDL Online

WCAG-richtlijnen

Dit moet je weten over de nieuwe toegankelijkheidswetgeving

8 mei 2025

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Dat betekent: strengere eisen voor de digitale toegankelijkheid van webshops en andere online platformen. Voldoe je niet aan de richtlijnen? Dan loop je risico op boetes en mis je klanten. Maar vooral: dan sluit je gebruikers uit. Tijd om kansen te benutten!

 

In deze blog leggen we uit wat er verandert, wat de WCAG-richtlijnen zijn, of je webshop eraan moet voldoen en hoe je kunt checken waar jouw webshop staat.

Wat is digitale toegankelijkheid eigenlijk?

Digitale toegankelijkheid betekent dat jouw webshop of website goed te gebruiken is voor iedereen. Zoals mensen met een visuele, motorische, auditieve of cognitieve beperking, maar ook ouderen of mensen met een tijdelijke beperking. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken arm. In Nederland hebben zo’n 4,5 miljoen mensen hiermee te maken. Je webshop moet daarom niet alleen goed werken met een muis en op een groot scherm, maar ook met toetsenbordnavigatie, schermlezers of aangepaste kleureninstellingen.

Wat zijn de WCAG-richtlijnen?

Het World Wide Web Consortium (W3C) stelde de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) op. En niet voor niets. Want wereldwijd is dit dé standaard als het gaat om online platformen digitaal toegankelijk maken voor iedereen.

De richtlijnen gaan over vier principes:

  1. Waarneembaar: content moet zichtbaar en hoorbaar zijn, ook voor mensen die niet alles kunnen zien of horen.
  2. Bedienbaar: de website moet ook werken met bijvoorbeeld alleen een toetsenbord.
  3. Begrijpelijk: informatie en interactie moeten logisch en duidelijk zijn.
  4. Robuust: de website moet functioneren met verschillende browsers, apparaten en hulpsoftware.

Binnen deze principes zijn er drie niveaus van toegankelijkheid:

  • Niveau A: basisvereisten.
  • Niveau AA: de internationale standaard waar je straks aan moet voldoen.
  • Niveau AAA: het hoogste niveau, voor maximale toegankelijkheid.

Wat verandert er en voor wie?

Tot nu toe gold een WCAG-verplichting alleen voor (semi-)overheidswebsites. Maar vanaf 28 juni 2025 komt daar verandering in, want dan treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Deze Europese wet verplicht ook veel commerciële partijen om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken. Dus misschien ook wel jouw website?

De wet geldt straks onder andere voor:

  • Webshops en andere e-commercebedrijven
  • Banken en financiële instellingen
  • Communicatie- en vervoersdiensten

Wie is uitgezonderd?

  • Bedrijven met minder dan 10 medewerkers én minder dan 2 miljoen euro omzet per jaar.
  • B2B-bedrijven waarvan producten of diensten nooit bij consumenten terechtkomen.

Toch raden wij aan: ook als je niet verplicht bent, is het slim om je webshop toegankelijk te maken. Het is goed voor je klant, goed voor je bereik en uiteindelijk goed voor je conversie.

"Toegankelijkheid is geen feature, het is de basis van een goede digitale ervaring."

Aan welke richtlijnen moet je voldoen?

De WCAG bestaat uit 13 praktische richtlijnen die samen zorgen voor een toegankelijke website of webshop. Elk van deze richtlijnen sluit aan op één van de vier basisprincipes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. De belangrijkste voorbeelden waarop je moet letten:

Zorg voor alternatieven
Geef tekstuele beschrijvingen bij afbeeldingen, video’s en audio, zodat iedereen de inhoud kan begrijpen, ook met een visuele of auditieve beperking.

Maak je website goed bedienbaar
Zorg dat alles te gebruiken is met toetsenbord, muis of hulptechnologie. Geef gebruikers voldoende tijd en vermijd storende flitseffecten.

Houd navigatie logisch en duidelijk
Gebruik een voorspelbare structuur met duidelijke koppen, beschrijvende links en consistente opmaak. Zo vinden bezoekers snel wat ze zoeken.

Schrijf begrijpelijke content
Gebruik heldere taal, geef foutmeldingen bij formulieren en zorg dat je content makkelijk te lezen en te begrijpen is voor iedereen.

Zorg voor brede compatibiliteit
Je website moet goed werken op verschillende apparaten, browsers en met ondersteunende technologie zoals schermlezers.

Wat als je niet voldoet?

Het negeren van de toegankelijkheidsrichtlijnen betekent niet alleen juridische sancties of boetes, maar het kost je klanten en omzet. Inclusiviteit is allang geen optie, het is de basis van succes. Als je website mensen buitensluit, zegt dat ook iets over je merk. Denk dus aan je reputatie! En vergeet niet: je loopt omzet mis. Want als bezoekers je site niet goed kunnen gebruiken, klikken ze sneller weg. Toegankelijkheid is dus niet alleen een verplichting in veel gevallen, maar ook gewoon goed voor je business.

Benieuwd hoe toegankelijk jouw webshop is?

Wil jij vooroplopen in toegankelijkheid en klaar zijn voor 2025? Maak dan vandaag nog een afspraak of vraag een WCAG-scan aan. Samen met jou kijken we naar je huidige situatie, voeren we verbeteringen door én zorgen we dat jouw webshop toekomstproof is. Let’s go!

Disclaimer: Deze blog is bedoeld als algemene toelichting op de aankomende regelgeving en vormt geen juridisch advies. Raadpleeg altijd een juridisch expert voor jouw specifieke situatie.